Пневмонията е възпаление на белодробната тъкан с инфекциозен характер

 

Пневмонията е възпаление на белодробната тъкан с инфекциозен характер. Това сериозно заболяване е широко разпространено сред населението, особено малки деца и възрастни хора. Пациентите често задават въпроси: "Белите дробове болят ли от пневмония?" и "Боли ли гърба при пневмония?" Отговорът е да, освен това подобни симптоми са отличителна черта на пневмонията от други заболявания на дихателната система. Интензивността, естеството и местоположението на болката могат да помогнат при поставянето на диагноза и да ускорят възстановяването на пациента.




Причини за болка при пневмония

Възпалението на белите дробове започва по същия начин, както всяко дихателно заболяване. Възпалено гърло, хрема и пресипналост на гласа в началото не изглеждат заплаха, но скоро възпалението се развива и болестта навлиза в нов етап. Характерните симптоми на пневмония са:

  • повишена телесна температура;
  • диспнея;
  • кашлица;
  • слабост, умора;
  • повишен пулс и дихателна честота, които могат да се увеличат с развитието на болестта;
  • болки в гърдите и гърба.

Честото главоболие с пневмония показва влошаване на състоянието на пациента и продължително състояние на хипоксия. Интензивността на симптомите може да варира в зависимост от възрастта и състоянието на човешкото тяло. Така че при възрастните хора често се открива загуба на съзнание и делириум.

Основният признак на възпаление, който провокира появата на болезнени усещания при пневмония, е кашлица. Това е рефлекторен акт, който е защитен механизъм на дихателната система от патогенна микрофлора и други елементи. Във втория етап на възпаление, когато се отделя обилен ексудат, започва интензивна кашлица, насочена към изчистване на белите дробове от излишната слуз. Много често това явление е придружено от болезнени усещания, тъй като мускулите на диафрагмата постоянно се свиват. Местоположението на болката (гърдите или отстрани) може да показва формата на заболяването.


При продължителна, непродуктивна кашлица инфекцията може да се разпространи в плеврата. Развитието на този възпалителен процес може да повлияе дали боли гърба ви, особено ако имате тежка пневмония. При продължителна форма, която е придружена от силна интензивна кашлица, вероятността от болки в гърба също е висока. Тъй като на пациента често се налага да заема принудителна позиция, мускулите са в постоянно напрежение. В тях се натрупва голямо количество млечна киселина и се появява болка.

Ако след пневмония боли бял дроб или гръб, това е първият признак, че болестта не е преминала безследно и са възникнали усложнения.

В този случай е наложително да се подложите на рентгенова снимка, за да се изключат други заболявания, като остеохондроза или артрит.

Където боли с пневмония?

Интензивността и локализацията на болката зависи от формата на заболяването. Според степента на увреждане се разграничават едностранна и двустранна пневмония. Разликата в болката по вид заболяване:

Едностранна пневмония. Постоянна болезнена болка в гърдите отстрани на възпаления орган, която се усилва от кашлица. Къде точно боли, зависи от местоположението на лезията, тъй като може да има няколко от тях с пневмония. По време на интензивна пароксизмална кашлица пациентът може да хване гърдите си и да заеме принудителна позиция. Ако възпалението е локализирано в долния лоб на десния бял дроб, диагнозата на заболяването се усложнява, тъй като болката в десния хипохондриум е характерна за холецистит и апендицит.


Двустранна пневмония. Болката може да бъде поясна, да се разпространява отпред по целия гръден кош или да дава отзад в областта под лопатките. Интензивността на усещането се увеличава с дълбоко вдишване или силна кашлица.

Усложнена пневмония. Ако лечението не се извърши навреме, инфекцията може да се разпространи в плевралната мембрана на белите дробове и да причини възпаление. В зависимост от вида на плеврита се появяват различни симптоми. При сух плеврит има остра пареща болка отстрани, която може да излъчи към гърба. Ако заболяването е придружено от голямо отделяне на ексудат (ексудативен плеврит), болката се появява само в началото, след като течността стане повече, остава само тежест в страната.


Пациентите с пневмония понякога имат така наречените фантомни болки. Те нямат патологичен характер и имат чисто психосоматичен характер. Продължителността на заболяването и късната диагноза могат да повлияят дали ребрата и гърба болят, особено при латентно продължителна пневмония.

Болката в гърдите или гърба е важен диагностичен показател за пневмония. Важно е да се вземе предвид не само местоположението му, но и симптомите, които го придружават. Това ще изключи възпалителни заболявания на други органи и системи.

Комментарии

Популярные сообщения